torstai 7. elokuuta 2008

Ankea Aulikki


Olen lukenut kesällä kolme Aulikki Oksasen kirjaa. Kaksi novellikokoelmaa (Kirsikkavarkaat 1976 ja Entiset vyötäröt 1986) sekä yhden romaanin (Näin syntyy kyyneleet 1970). Entuudestaan tiedän Aulikki Oksasen tuotantoa vain runoista ja ihanasta Sinua, sinua rakastan laulusanoituksesta. Minulla on myös hämärä käsitys hänen poliittisesta aktiivisuudestaan, mutta nyt laiskotti sen verran, etten viittinyt hakea googlesta lisätietoa.
Aulikki Oksasen tyyli (näiden lukemieni teosten pohjalta) olisi varmaan realismi, jos tyyliä nyt haluaa kategorisoida. Tyyli on välillä vähän ankeakin ja Näin syntyy kyyneleet-kirjassa oli yksi niin ikävä kohta, että teki vähän huonoa. Kohta liittyy lapsen asemaan ja lasten huonoon kohteluun. Novelleista pidin erityisen paljon, mutta romaanikin oli hyvä. Oksanen on tavoittanut jotain rehellistä ja olennaista suomalaisesta yhteiskunnasta. Kirjat ovat myös vahvaa ajankuvaa, arkirealismia.
Minulle tulee kirjoista paljon ajatuksia mieleen. Ajatukset polveilevat niin paljon, etten viitsi nyt kirjoittaa kaikkea tähän, mutta voin kirjoittaa, mihin ne liittyvät. Lapsen asemaan eri aikoina. Sotien vaikutukseen ja siihen, miten sodat ovat tavallaan vaikuttaneet myös seuraaviin sukupolviin. Omassa suvussani sodat ja niiden lieveilmiöt aiheuttivat ikävää väkivallan kierrettä, joka on onneksi katkennut. Kolmas näkökulma, joka tuli mieleeni on naisen asema. Arvaa, mikä yhdistää kolmen aivan eri ajan kirjailijaa, W. Somerset Maughamia, Aulikki Oksasta ja Sophie Kinsellaa? Kaikkien mainitsemieni kirjailijoiden (jossain) kirjassa naisen suuri tavoite on ollut päästä naimisiin. Siis jopa siinä 2000-luvun hömppäromaanissa (Kinsella).
En ole mikään kiihkofeministi, mutta pidän todella rasittavana sitä, että nainen kuvataan edelleenkin niin kapeasti (ainakin välillä). Eikö naisilla nyt sentään ole muitakin haaveita, kuin naimisiinmeno ja eikö nainen nyt pysty muuhunkin kuin olemaan jonkun vaimo?! Aulikki Oksasen edellä mainitsemiani kirjoja suosittelen kuitenkin lämpimästi. Niiden sisältö on paljon muutakin tai kaikkea muuta kuin pyrkimys avioliittoon.

Ei kommentteja: